1 828 ученици от Великотърновска област ще са разпределени в 75 паралелки на общо 36 профилирани, професионални и средни училища в региона. Това стана ясно по време на онлайн среша във връзка с държавния план-прием за учебната 2023/2024-а година, съобщават за "Фокус“ от Областна администрация – Велико Търново. В работното съвещание, водено от началника на РУО – Велико Търново инж. Розалия Личева, се включи и губернаторът инж. Георги Гугучков. Участваха още директори на училища от областта, осъществяващи държавен план-прием и представители на работодателски организации.

Инж. Гугучков приветства участниците в срещата и ги поздрави с успешната реализация на онлайн обучението в областта през последните две години. Той изрази уверенията си, че държавният план-прием ще бъде реализиран успешно. По думите му подкрепата на партньорските отношения на училищата с бизнеса и администрациите е много важна, защото тя дава възможност за оптимално планиране обучението на ученици по професии и специалности в съответствие с потребностите на пазара на труда и приоритетите за развитие на Великотърновска област.

1 828 ученици от областта ще бъдат разпределени в 75 паралелки на общо 36 училища за следващата учебна година. Това са профилирани гимназии, професионални гимназии, паралелки за профилирана подготовка в средните училища и в професионалните гимназии,или в паралелките за професионална подготовка в обединените училища, в средните училища и в профилираните гимназии в VIII клас.

След срещата стана ясно и, че план-приемът за следващата година нараства с 28 броя ученици спрямо настояваща учебна 2022/2023 година. Най-висок план-приемът е бил през 2017-а година – 1857 младежи, а най-нисък – през 2020-а – 1751 ученици.

В община Велико Търново през следващата учебна година ще бъдат разкрити 31 паралелки по държавния план – прием, в община Горна Оряховица – 15, в общините Елена, Лясковец и Полски Тръмбеш – по 3, една в община Златарица, 5 в община Павликени, 10 в община Свищов и 4 в община Стражица.

При планирането са спазени следните принципи: специалностите и профилите да са съобразени със стратегиите за развитие на съответната община и с нуждата от кадри на пазара на труда; да се постига промяна на нагласите на родителите към професии с по-широко приложение, актуални за пазара на труда; да се отчита броят на учениците в съответната община; предложенията да са в съответствие с политиките за развитие на образованието във Великотърновска област; да са съобразени с наличната материално-техническа база, обезпеченост с педагогически специалисти, както и с традициите.