Основната част от последователите на Областен информационен център (ОИЦ) - Добрич в социалната мрежа са жени. Те съставляват 71% от потребителите и показват картината на активност сред осемте дорбуджански общини. Данните бяха представени на традиционната годишна среща на екипа на Областен информационен център (ОИЦ) - Добрич и представители на медиите, предаде репортер на Агенция "Фокус". През последните години екипът на Центъра разшири осезаемо възможностите за контакт с гражданите. Освен информационните срещи в реална и виртуална среда и изнесените приемни, са създадени 6 възможности за комуникация - чрез Фейсбук и Вайбър, чрез сайта на ОИЦ (oic_dobrich.bg), на място в офиса на екипа (ул. "България" №12, ет.1), чрез Youtube-канала и по телефона (058 602 758). 

В Североизточния район на планиране за периода 2014 - 2020 г. при усвояването на европейски средства към декември тази година Област Добрич изпреварва Шумен и Търговище, отстъпвайки единствено първенството на област Варна. Това е показател за активността на добруджанци в работата по проекти, както и за съществената роля на екипа от специалисти в ОИЦ - Добрич. Броят на сключените договори за област Добрич е над 900 на обща стойност над 304 млн. лв.

По Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) в област Добрич изключителен е интересът към М 4.1 "Инвестиции в земеделски стопанства“. Подадените проектни предложения са 519. Следват подмярка М 6.3 "Стартова помощ за развитието на малки земеделски стопанства" с 309 проектни предложения и М 6.1 "Стартова помощ за млади земеделски стопани"  със 102 проектни предложения. Сключените договори по ПРСР са 204.

За приключения програмен период с най-голяма активност в работата по проекти са 3 общини в областта. Първенството държи Община град Добрич с 428 проекта, следват Балчик с 90 и Каварна с 87. Към началото на декември те запазват своята относителна активност. 

Най-предпочитаните оперативни програми от добруджанци са на първо място "Иновации и конкурентоспособност" с общо 534 сключени договора, "Развитие на човешките ресурси" със 77 и "Морско дело и рибарство" със 74. За новия програмен период по ОП "Развитие на човешките ресурси" вече има одобрен в областта един проект. Той е на Община Шабла и е насочен към социално подпомагане.

Подробна и детайлна информация за работата на ОИЦ-Добрич, за разпределението на европейски средства по общини, за проектите в областта и национални данни са публикувани в интернет платформите, които поддържа Центърът.

Жулиета НИКОЛОВА