Продължават честванията на 70-годишнината от създаването на Пловдивския архив. С ппостановление на Министерски съвет се създават 12 окръжни архива, между които и пловдивският.

Първият директор е бил подп. Иван Стоянов, а архивът се е помещавал в сграда на ул. "Ген. Заимов". През всички 70 години от съществуването си Пловдивският архив изпълнява мисията си да съхранява документите от духовния и материалния живот на обществото, местната власт и управление, съд, прокуратура, кметства.

Първият заведен фонд е на Пловдивската областна училищна инспекция. Приети са и личните фондове на Николай Хайтов, Сашо Сладура, архитектите Чинкови, първата околосветска пътешественичка Анка Ламбриева, композиторите Асен Диамандиев, Иван Спасов.

"10 октомври е професионалният празник на архивистите и ще го отбележим с представяне на хронология от създаването му, първите сгради, първите приети архивни документи. Спомените си ще представят и предишни ръководители директори на архива – Недялка Петрова и Александър Маринов.

Дългогодишният преподавател от ПУ "П. Хилендарски“ доц. Русалена Пенджекова ще се включи с впечатленията си от многобройните студентски посещения в архива. Програмата включва представяне на изложба - "Стари балкански фотографии“ съвместен проект на Държавна агенция "Архиви“ на Република България и Държавния архив на Република Северна Македония.

Тя обхваща историята на ежедневието, показано чрез снимки от архивните фондове в двете държави от края на XIX век до началото на 30-те години на XX век Държавна агенция "Архиви“ на Република България участва със 108 фотографии, съхранявани в Централния държавен архив в София и в държавните архиви на Велико Търново, Пловдив, Варна, Габрово, Ямбол, Сливен и др.Те са групирани в следните теми: градове, села, поминък, бит, облекло, на пазар и празници.

Включени са снимки на известните фотографи Иван и Димитър Карастоянови, Тома Хитров, Стоимен Сарафов, Димитър Кавра, Крум Савов, Димитър Френкев, Андрей Андреев,Теодор Матеев и други. Държавният архив на Република Северна Македония представя историята на всекидневния бит с фотографии от архивните си фондове - на Централно управление и отделите в Битоля, Велес, Скопие и Прилеп. Фотографиите са на: Анастас Лозанчев, Милтон Манаки, Светозар Райчевич, Димитри Митанов и други.

Те обхващат темите: архитектура, стари занаяти, селско стопанство (скотовъдци, тютюнопроизводители, жътвари), ежедневни събития, народни носии и бродерии, модерни градски костюми (алафранга), младоженци и сватбари, обществени събирания (религиозни, социални, еснафски, хуманитарни) и образование. Ще спазим традицията и отново ще имаме и музикално присъствие. Този път ще ни гостува Хор "Евмолпея“. Заповядайте в сградата на ул. "Кракра" 11 на 10 октомври от 17, 00 ч. входът е свободен", съобщи Наташа Костадинова, началник на отдел "Държавен архив“ Пловдив.