Върховният касационен съд осъди окончателно на 7 години затвор бившия командос от пловдивската парашутна бригада Ангел Желязков за убийството на полицая от Сопот Добромир Лазаров преди 6 години. За присъдата съобщи във Фейсбук сестрата на убития полицай Весела Ноева.

Ефективната присъда е била постановена днес от върховните магистрати. Това се случва, след като в продължение на шест години делото бе връщано три пъти от Върховния касационен съд на Военно-апелативния съд в София.

Припомняме, че на 20 май 2018 г. Ангел Желязков намушка смъртоносно съперника си Добромир Лазаров за сърцето на карловската дознателка Люба Алексова. Впоследствие той бе обвинен в умишлено убийство, но Военно-окръжният съд в Пловдив го осъди на 4 години и 3 месеца затвор за убийство при превишаване на неизбежната самоотбрана.

След като присъдата бе обжалвана пред Военно-апелативния съд, този съд опрадвава командоса. Адвокатът на семейството обжалва пред ВКС оправдателната присъда и делото е върнато на Военно-апелативния съд. При второто гледане магистратите осъждат условно  Желязков, но ВКС отново връща делото.

При последното гледане от Военно-апелативния съд в София, командосът пак е оправдан.

Решението, че той е невинен по обвинението в убийство при превишаване на пределите на неизбежната отбрана отново е обжалвано пред ВКС миналата година.