Фестивалът за улични изкуства 6Fest 2023 обяви своето 13-о издание, което ще се проведе в Пловдив като част от Културния календар на града. Тематично предстоящото издание е посветено на моноспектаклите и индивидуалните изпълнения в областта на съвременен цирк (клоунада, жонглиране), куклен театър, пантомима, живи статуи, кокили, музика, улична магия.

Събитията ще се проведат в три уикенда - на 11 юни, на 24 - 25 юни, на 30 юни - 2 юли. Входът за всички прояви е свободен.

6Fest разширява и фестивалните си зони, като освен в Цар Симеоновата градина и по главната улица “Княз Александър І" предвижда събития и на площад “Гроздов пазар", парк “Рибница", парк “Каменица" и др.

В програмата са включени моноспектакли на театрални и циркови артисти (независими или част от популярни и утвърдени формации) като Филип Хараланов (един от създателите на “Нов цирк"), Дарио Табаков (създател на Проект “Комбино"), Радослав Стойнов (едно от разпознаваемите лица на уличния цирк в Пловдив), Ashton Ka (с новия си български проект за живи статуи), Маргарита Костова, Даниел Русев (един от създателите на Театър “Хамелеон"), Момчил Маринов (част от по-старото поколение циркови и театрални артисти, с дейност още от 90-те години), артисти от Театър “Нюанси" (Троян), Пътуващ театър “Скрин" (София, Перник), Театър "Метаморфози" / "Смешната лечебница на д-р Куку и д-р Пипи“ (София), както и музиканта Димитър Бакърджиев (известен като Shorty Sax).

Предстоящото издание на Фестивал за улични изкуства 6Fest се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив и Министерство на културата.