Ръст в кражбите от хранителни магазини регистрират не само в Европа, а и у нас, и по-точно в Русе. Профилът на извършителите е различен - пенсионери крадат храна, тийнейджъри - козметика, а зависимите - алкохол.

70 процента от кражбите на хранителни стоки са извършени от магазини на големите вериги. Един от куриозните случаи е отпреди седмица. Тогава 66-годишна жена е била хваната с колбаси в дамската си чанта на стойност 188 лева. По-късно, когато от магазина върнали записите от видеонаблюдението, установили, че същата жена в продължение на 29 дни всяка сутрин в 7 часа е пазарувала от магазина, но безплатно.

Случаите на кражби от магазини в Русе се увеличават, казват от полицията, предава NOVA. През тази година сигналите при тях са 104. Присвоява се както храна, така и скъп алкохол, дори и козметика. Причините са различни, но най-често - липсата на пари, казват от МВР. В повечето случаи стоката се връща на магазина, а заради ниската стойност на откраднатото наказанието е глоба.

Когато парите не достигат, русенци казват, че ограничават пазаруването, но и през ум не би им минало да вземат стока, без да платят. Тези, които опитват да излязат от магазина с неплатена стока, си личали по поведението, казват още хората.