На територията на Областна дирекция на МВР-Враца през единадесетте месеца на 2022 г. са регистрирани общо 625 пътно-транспортни произшествия. От тях 448 ПТП с материални щети и 177 тежки, при които има 23 убити и 238 леко и тежко ранени граждани, съобщават в отчета си МВР във Враца. По районни управления най-много катастрофи са станали на територията на общините Враца и Криводол- 198 пътни инцидента с щети, 96 пострадали, 13 загинали и 130 ранени. След тях се нареждат общините Мездра и Роман със 104 катастрофи с щети, 26 пострадали, 4-ма загинали и 33 ранени. На трето място по пътен травматизъм са общините Бяла Слатина и Борован със 71 катастрофи с щети, 32-ма пострадали, един загинал и 49 ранени. Най-малко пътни инциденти с щети са станали на териториите на общините Козлодуй и Хайредин- 20, с 6 пострадали, 2-ма загинали и 8 ранени.

По дни от седмицата, най-аварийна е била съботата, когато са настъпили общо 115 катастрофи, с 4 убити и 55 ранени граждани. В неделя са настъпили 89 ПТП, като са загинали четирима и са ранени 44 граждани, а в понеделник са отчетени 86 катастрофи със 7 загинали и 18 ранени.

Най-много ПТП са настъпили в светлата част на денонощието, когато са станали общо 469 ПТП, при  които има 19 убити и 180 леко и тежко ранени.

От МВР-Враца уточняват, че на базата на статистиката на ПТП могат да бъдат дефинирани основните причини и условия за аварийността- несъобразената скорост с пътните условия, рискови изпреварвания и навлизане в лентата за насрещно движение, - неспазване на пътните знаци и сигнали, неизползване на обезопасителните колани и каски и защитните устройства в леките автомобили, употреба на алкохол, умора и стрес, недостатъчна квалификация на голяма част от водачите и особено на начинаещите, непознаване опасностите на пътя, пропуски в обучението от гледна точка на навици за безопасно управление и избягване ситуациите за ПТП, преобладаващо остарял автомобилен парк и ниска степен на неговата активна и пасивна безопасност и други субективни фактори, влияещи върху пътнотранспортната обстановка в региона.