Около 600 хиляди лева ще са необходими за проекта за укрепване на новото свлачище, което се образува преди дни на улица "Поп Харитон" във Велико Търново. Това съобщиха за "Фокус" от Общината. От там уточниха, че дейностите започват веднага със средства от местния бюджет, които в последствие трябва да бъдат възстановени от Комисията за бедствия и аварии към МС. Районът вече е обезопасен, но реално земната маса може да се срути върху стълби, които водят към най-голямата автогара в града и Южния пътен възел, който свързва основни артерии - София-Варна, Велико Търново-Русе и пътя към Прохода на Републиката.

"Свлачището е регистрирано. През последните години два пъти сме подавали иск до Комисията за бедствия и аварии, но те са сметнали, че то не е прироритетно и не сме одобрявани за финансиране. В четвъртък, след като свлачището се активира, премахнахме ел. стълбът, прекъснахме ел. захранването, обезопасихме мястото и в късния следобед при нас бяха експертите от Геозащита - Плевен. Те огледаха ситуацията, тъй като имат много голям опит и се наеха да извършат проектирането на укрепителните дейности. Ще им го възложим, като спазим Закона за обществените поръчки", обясни проф. Георги Камарашев, зам.-кмет на Община Велико Търново.

От местната администрация допълват още, че на този етап няма опасност за жилищните сгради, които се намират в близост, тъй като те са построени върху скала. В района е изградено и отводнително съоръжение, за да може тези води, които се очакват от валежите, да се отвеждат извън района на свлачището, за да не го задълбочават.

Луиза ТРАНЧЕВА