60 години след своето създаване Художествената галерия в Добрич разполага с фонд от  3814 експоната, като 400 от тях са представени в изложбените зали, съобщават от културното ведомство, което тази години ще отбележи своя юбилей с поредица от събития, предаде репортер на Агенция "Фокус". Сред най-ценните колекциите са "Златото на Добруджа" и "Хартията".

Галерията разполага с 11 зали – две за гостуващи изложби, една за занимания с деца - "Работилница за въображение“, и осем, в които е подредена постоянната експозиция. През 80-те години на миналия век сграда в културно-административния център на Добрич е преустроена и превърната в галерия. Построена е в стил неокласицизъм в периода 1933-1935 г., известен като румънския период, когато Южна Добруджа е под чужда окупация. Проектът е на румънски и италиански архитекти. Участва и български архитект - Велислав Ханджиев.

Първоначално сградата е била предназначена за съдебна палата, след това през годините е изпълнявала различни обществени функции. Адаптирането й за галерията е възложено на екип - архитект Асен Коев от Добрич и художника Атанас Нейков, а архитект Ханджиев, вече на преклонна възраст, съдейства с информация за конструктивните особености на сградата.

Самото начало на Художествената галерия води към далечната 1963 г., когато в Окръжния исторически музей е създадено пространство за картини със свой уредник. Две години по-късно със съдействието news pic 2
© ХГ
на Дружеството на добричките художници отделът е обособен като самостоятелна културна институция, а от 1965 г. галерията вече има и собствена изложбена площ на централната градска улица "25-ти септември“. Тогава фондът е съставен едва от 50 експоната. В наши дни е създадена възможност и за виртуална разходка в красивата галерия, макар че физическото присъствие в нейните пространства е уникално преживяване и по време на изложба, и по време на друго културно събитие, като литературно-музикална среща, представяне на кинопрожекция за български творец, превърнал се в космополит, или концерт на старинна барокова музика например.

Жулиета НИКОЛОВА