60-годишен юбилей празнува Институтът по керамично и пътно машиностроене в Дебелец. Празникът ще бъде официално отбелязан на 2-ри май, предаде кореспондент на "Фокус". Директорката на институцията Тодорка Лепкова уточни, че подготвят голямо тържество.

"Това събитие отбелязва 60 години на отличия и принос в областта на керамиката, иновациите и машините за пътища и ще се проведе в сградата на Института, Индустриална зона на Дебелец. Честването ще се отбележи с кратка конференция на тема “ИКПМ - преди, сега и в бъдещето", поздравителни адреси, коктейл и музикален поздрав", обясняват от институцията. Началото е в 10:30 часа.

"Керамиката има широко приложение в редица индустрии, включително авиацията, електрониката, медицината и автомобилостроенето. Ето защо ние се гордеем, че нашият Институт е на челни позиции при разработването на иновативни керамични решения с различни приложения вече 60 години. От 1963 г. насам ние подчертаваме приноса на България и главно региона на Велико Търново в тази важна сфера с на 300 завода с изцяло българско оборудване от ИКПМ в чужбина. Вярваме, че значимостта на керамиката е голяма и сме уверени, че това събитие ще подчертае критичната роля, която институциите играят в напредъка на нашата индустрия", казва още директорката.