Шестгодишният Самуил Димитров спечели сребърен медал от международна олимпиада по ментална аритметика. Самуил е от Велико Търново и посещава частна детска градина в града, откъдето съобщават и за постижението му, предаде кореспондент на "Фокус“. Световното състезание се е провело в Тайланд, като голяма част от децата са решавали задачите онлайн. Така в надпреварата се е включил и малкият Самуил, който получи официално медала и сертификата си на специално тържество в детската градина.

"В тези състезания, децата имат на разположение три минути и за това време трябва да решат 50 задачи. Сами успя да даде 42 верни отговора и този резултат му донесе сребърен медал в неговата категория С“, обяснява Василка Йорданова, която работи с детето и го тренира за олимпиадите.

Самуил се занимава с ментална аритметика и смята наум големи числа с помощта на специалното сметало абакус от април тази година. За тези месеци той вече е участвал в две олимпиади - тази в Тайлант, преди това и в Русия, като и от двете състезания има сребърни медали. В момента Сами се състезава в категория С, която е първото стъпало.

"Всъщност той вече покри първо ниво и сега е в средата на второ ниво, където изучаваме формули и състав на числото 5“, уточнява г-жа Йорданова, която е управител на школа по ментална аритметика във Велико Търново.

Програмата е разработена през 1984 г. от Дейвид Ляо. Основава се на системата "две ръце – четири пръста“ при работа със сметало. А самото сметало – абакус, според легендите, се появява първо във Вавилон 3000 години преди новата ера. По-късно – през V век преди новата ера, се използва в Египет, като вместо линии и канали, се работи с пръчки и конци, на които са нанизани камъчета.