Областният управител на област Хасково инж. Минко Ангелов и заместник областният управител на област Хасково Мартин Узунов дадоха брифинг във връзка с частичното бедствено положение на територията на област Хасково за общините Свиленград и Тополовград. Това съобщиха от Областна администрация-Хасково.

 3, 4 пъти повече лица са направили опит да преминат незаконно държавната граница на вход в периода 01.01 - 18.09.2022 г. спрямо периода 01.01.2021 г. – 18.09.2021г. , стана ясно на брифинга. Опасност за населението няма, категоричен бе областният управител на област Хасково. През седмицата 5864 граждани на трети страни са направили опит да преминат незаконно границите на страната на вход, от които 162 са задържани, а 5702 самостоятелно са се завърнали във вътрешността на съседните държави (Турция и Гърция), коментира още Ангелов.

Бежанските центрове в региона имат свободен капацитет.

В тази връзка и с цел овладяване на съществуващата обстановка и предприемане на адекватни и навременни мерки е проведена среща между областните управители на областите Ямбол, Бургас и Хасково и ръководството на "Югоизточно държавно предприятие“ Сливен, където бяха набелязани конкретни мерки. 

По  спешност и неотложност ще бъдат извършени необходимите действия за възстановяване и изграждане на фронтални и рокадни горски пътища в зоната на отговорност на Регионална дирекция "Гранична полиция“ Елхово за осигуряване на бързо придвижване на дежурните сили на органите на МВР и МО до временното възпрепятстващо съоръжение във връзка с охраната на държавната граница на Р България. Ще бъде преустановено влизането и пребиването на движението на моторни-превозни средства в горските пътища, с изключение на тези  със специален режим и прилежащите към МО и МВР, изпълняващи функции по охраната на държавната граница.

Съвместни групи от държавните горски стопанска и Гранична полиция ще огледат проходимостта на спомагателните пътища, които водят към основния път до възпрепятстващото съоръжение по границата, обясни г-н Ангелов. В рамките на седмицата, в която е обявено частичното бедствено положение, ще бъдат уточнени конкретни участъци за ремонт или изграждане, тяхната дължина и вида на ремонтните дейности, които са необходими.

Съвместни групи ще следят едновременно за незаконна сеч и нелегалния трафик по границата, добави още той.

Частичното бедствено положение в общините Свиленград и Тополовград ще продължи до 12 ч. на 29.09.2022 г.