58-годишната украинска бежанка Валерия Яротская е родила здраво бебе, научи "Фокус". Щастливото събитие се е случило днес малко преди 11 часа. Детето е дошло на бял свят благодарение на  д-р Сибел Татарова в УМБАЛ "Дева Мария". То носи името Виктория – символ на победата на Украйна над Русия. Тежи точно 3 кг и е с ръст 49 сантиметра.

58-годишна украинска бежанка е пристигнала у нас през септември. Тя е бивша балерина,  избягала от войната, за да осигури спокойствие на себе си и на бебето, което днес се роди. След приключването на кариерата си и до началото на войната, е работила в балетна школа, за да предаде на подрастващите таланти своите умения. В Киев оставила голямата си дъщеря - на 25 години, писателка. 

С д-р Татарова се среща още с пристигането си в България през септември миналата година и избира да се довери на нейния професионализъм, предвид специфичността на състоянието си, съобщиха от болницата.

"В последните години има достатъчно информация за жени, забременели и родили на сходна възраст, така че случаят нито ме изненада, нито ме притесни. Приех пациентката като предизвикателство, с готовност да реагирам при всяко едно евентуално усложнение, което може да се появи. През цялото време тя бе стриктно проследявана с лабораторни изследвания, ехографски прегледи, в това число и доплерови изследвания- всичко, което може да покаже някакъв проблем. За щастие, Валерия бе изключително дисциплинирана бременна, а бременността протече нормално, без отклонения.“ разказва д-р Татарова.

Днес Валерия е изключително благодарна на д-р Сибел Татарвова, която ѝ е вдъхвала увереност през цялото време. "Ще продължим да следим пациентката, тъй като някои усложнения настъпват след раждането, независимо, че самото раждане е протекло нормално. В готовност сме да реагираме на отклонения на показателите ѝ във всеки един момент.“