Приключи Седмицата на отворени врати в МБАЛ "Д-р Братан Шукеров“ – Смолян, в която се извършваха безплатни прегледи за туберкулоза. Това съобщи за "Фокус“ д-р Юлияна Лазарова – завеждащ пневмофтизиатричния кабинет. "За седмица през кабинета са преминали 58 лица, на които са направени 49 проби-манту, 15 рентгенови снимки, 7 храчки за взети за изследване на туберкулозен бактерий. Няма новооткрити случаи. Има две лица с латентна туберкулозна инфекция, които са взети на химиопрофилактика“, поясни д-р Лазарова.

Тя уточни, че кампанията е преминала при обичаен интерес, тъй като винаги в нея се включват между 50 и 60 души. "Те са били най-вече хора, които имат или придружаващи хронични заболявания, или близки преболедували наскоро от туберкулоза и те са били в контакт. Дойдоха и дългогодишни пушачи на преглед и изследвания“, допълни д-р Лазарова.

Симптомите на заболяването са предимно от страна на дихателната система, защото белият дроб е най-често засягания орган при туберкулозата. "Те са продължителна кашлица над 3 седмици и за която задължително трябва да се потърси лекарска помощ и да се направят съответните изследвания. Често пъти кашлицата е придружена с храчки. Понякога в тях има наличие на кръв, болните имат и повишена температура. Характерно е отслабването на тегло, общо неразположение и отпадналост. Това са обичайните оплаквания при заболяването“, обясни д-р Лазарова.

Тя отбеляза, че по време на кампанията са имали изготвена анкетна карта, която съдържа въпроси с основните симптоми. При отговор на повече от два въпроса с "да“, се приема, че има повишен риск от разболяване от туберкулоза.