57 декара нова гора пречиства въздуха в Свищовско. Фиданките бяха засадени от служители на Държавното горско стопанство в крайдунавския град, доброволци, журналисти и деца, а повод за инициативата бе Седмицата на гората, предаде кореспондент на "Фокус“.

Гората е близо до село Козловец и е изцяло от акациеви дървета. Освен, че ще помогне за подобряване качеството на въздуха, ценната медоносна култура ще помогне за развитието и на пчелните семейства в района.

В Седмицата на гората се включиха и деца от ДГ Чиполино и от ЦОП - Свищов. Чрез различни игри малчуганите се запознаха с работата на лесовъдите и научиха интересни факти за гората и нейните обитатели. За подарък получиха "Дневник на горския изследовател“ – специално издание на Северноцентрално държавно предприятие ДП, отдадено на горската педагогика и приобщаване на подрастващите към каузата за опазване на гората и нейните обитатели. Младите природолюбители сами си изработиха дървени медальони, след което залесиха по няколко фиданки и обещаха да полагат грижи за тях.

Седмицата на гората е традиционен празник на българската гора, както и на лесовъдите и горските работници. Отбелязва се всяка първа цяла седмица на месец април от 1925 година. Първоначално се е наричал "Празник на залесяването“, който по-късно преминава в "Седмица на гората". Тазгодишното мото беше "Гората е живот…и обща отговорност".