506 кандидати за народни представители от 21 партии и коалиции от 16 и 17 МИР са регистрирани за участие в изборите за 49-тото Народно събрание на 2 април 2023 година, показа справка на "Фокус".

Кандидатите за 16 МИР са 272 и се състезават за 12 депутатски мандата. С пълни листи от по 24 души участват само коалициите "ГЕРБ-СДС", "БСП за България" и "Продължаваме промяната – Демократична България". Две формации са с по един кандидат, няколко номинират по 4-5, но преобладават партии и коалиции, излъчили по 10-15 души. Интересното за предстоящите избори е, че на политическата сцена се завръща "Атака", но под друго име и в коалиция с други хард леви партии.

По традиция в предизборно време Пловдив се превръща в арена на лидерска битка. Водачи на листи тук са Бойко Борисов, Никола Минчев, Стефан Янев, Иван Петков, Валери Жаблянов, Александър Томов, Павел Шопов, Танер Али, Гроздан Караджов, Светослав Витков, Ангел Георгиев и Лилия Недева. Това означава състезанието за гласовете на пловдивчани ще е изключително оспорвано, смятат политически наблюдатели.

Регистрираните 21 партии и коалиции в 17 МИР Пловдив област са излъчили 234 кандидати. Пълни листи имат само ГЕРБ-СДС, ПП - ДБ, ИТН и Неутрална България. Според председателя на Районната избирателна комисия Янко Радунчев, впечатление тази година прави изключително късата листа с кандидати на коалиция "БСП за България", която номинира едва 10 души.

Всички имена на кандидатите за депутати са подадени в ЦИК за проверка за дублиране. Миналата година е хванат кандидат, регистриран в три изборни региона, въпреки че има право да участва само в два. Друг фрапантен случай от Пловдивска област е от последните двойни избори, когато кандидатка участва в надпреварата от две различни политически сили в по два изборни района, припомни Радунчев.