50 пъти да поскъпне таксата за разрешително за сеч във Великотърновска община настоява ръководството на Общинско предприятие "Горско стопанство“. Искането е внесено в Общински съвет – Велико Търново, сочи справка на Агенция "Фокус“. Предстои то да бъде гласувано на следващото редовно заседание, което е този четвъртък /29 септември/. Ако това се случи всички цени на предоставяните услуги ще бъдат повишени.

Според сега действащата наредба издаването на разрешително за сеч в региона струва 1.00 лев. От ОП "Горско стопанство“ настояват цената на услугата да стане 50 лева. Таксата за издаване на удостоверение за транспортиране на дървесината сега е отново 1.00 лев, а след като промените бъдат гласувани, тя ще се повиши до 10 лева.

В мотивите за искането си директорът на предприятието Татяна Рачева посочва това, че сега действащите такси не са променяни от 2006 година и факта, че услугите, които тя и екипът и предоставят са се разширили поради прекомерния разход на дейността по разглеждане на документи за издаване на разрешително за сеч. Целите, които ръководството си поставя, са да се определени реална себестойност на предлаганите услуги.

Общинското горско предприятие стопанисва 5632 хектара горски и земеделски територии в община Велико Търново.

Луиза ТРАНЧЕВА