На територията на ОД на МВР -Враца през месец януари са регистрирани общо 50 катастрофи, от които 36 ПТП са с материални щети и 14 тежки, с 2-ма загинали и 24 леко и тежко ранени граждани, предаде репортер на Агенция "Фокус“. Сравнени със същия период на 2022 г., резултатите от 2023 г. са- 11 по-малко катастрофи с щети, но 4-ма повече пострадали и 15 повече ранени.

Според отчета на Областната дирекция на МВР във Враца, най-много ПТП са настъпили в светлата част на денонощието, когато са станали общо 27 катастрофи, при които има 14 леко и тежко ранени. През тъмната част на денонощието са настъпили общо 23 ПТП, при които са загинали двама и са ранени 10 граждани.

При 4 от тежките ПТП са ранени 4-ма пешеходци, като причина за настъпването им се посочва от страна на водачите не достатъчна предпазливост към уязвимите участници в движението, както и неправилно движение от пешеходците.

На базата на статистиката на ПТП са дефинирани и основните причини и условия за аварийността, като несъобразената скорост с пътните условия, рискови изпреварвания и навлизане в лентата за насрещно движение, неспазване на пътните знаци и сигнали, неизползване на обезопасителните колани и каски, употреба на алкохол, умора и стрес, недостатъчна квалификация на голяма част от водачите и особено на начинаещите, непознаване опасностите на пътя, пропуски в обучението от гледна точка на навици за безопасно управление и избягване ситуациите за ПТП, преобладаващо остарял автомобилен парк и ниска степен на неговата активна и пасивна безопасност и други субективни фактори, влияещи върху пътнотранспортната обстановка в региона.

Росица ВАЛЕНТИНОВА