Близо 50 бургаски пожарникари заявиха готовност да помагат на пострадалите при земетресенията в Турция. Това каза за "Фокус" комисар Николай Николаев, директор на РДПБЗН-Бургас. По думите му всички служители на бургаската пожарна са преминали необходимите курсове и са достатъчно подготвени за посрещане на непредвидимите природни бедствия. 

"В нашия учебен център имаме съоръжение, което е изградено специално за тренировки при земетресения. Стараем се всички служители да са подготвени и на теория, и на практика, а също така да поддържат доброто ниво. На доброволен принцип част от тях участват и в Механизма на ЕС за гражданска защита. Това са допълнителни квалификации, които получават за действие при различни бедствия", посочи комисар Николаев. 

По отношение на техниката, необходима в случай на земетресение, директорът посочи: "Винаги може да постигнем и повече, но работата по европейски проекти осигури доста добро оборудване, което ни помага в акциите по издирване и спасяване. Използваме го и при пътнотранспортни произшествия, а също така би могло да се ползва и при земетресения", добави ком. Николаев.

Периодично служителите на бургаската пожарна провеждат занятия и в учебните заведения, за да са подготвени учениците в случай на необходимост.