50 985 са хората с право на глас на територията на община Разград. Избирателите, които ще гласуват за пръв път, са 330, а най-възрастният жител на общината с право на глас е жена на 100 години от село Просторно, съобщиха от Общината.

На територията на общината са образувани 71 избирателни секции, в т.ч. 1 в ДСХ – Разград, ДПЛД – Разград, МБАЛ "Св. Иван Рилски-Разград" АД и 2 броя ПСИК с териториален обхват – с. Дянково и гр. Разград; с. Раковски и с. Стражец. За двете подвижни секции са подадени общо 59 заявления за гласуване.

В 57 секции ще се гласува смесено - с хартиени бюлетини и със специализирани устройства за машинно гласуване. Всички секции ще са с по една машина. В 14 секции ще се гласува само с хартиени бюлетини.

По график Община Разград ще получи от Областна администрация бюлетините и останалите изборни книжа и материали на 31.03.2023 г. в 8:30 часа.

В деня преди вота – на 01.04.2023 г. - бюлетините и другите изборни книжа и материали ще бъдат транспортирани до изборните помещения и предадени на председателя на СИК от член на РИК и длъжностно лице от общинската администрация.

Графикът за предаване на книжата е публикуван на интернет страницата на Община Разград в секция Избори. Пак там е публикувана и заповедта на Кмета Денчо Бояджиев за въвеждане на временна забрана за движение на ППС вечерта в изборния ден, когато секционните комисии от цялата Разградска област пристигат, за да представят пред РИК секционните протоколи от гласуването и останалите изборни книжа.

Всички секции ще са оборудвани с по един параван за гласуване с хартиени бюлетини, поставени върху плот не

по-висок от 85 см. Параваните са в изборните помещения. Разнесени са в периода – 24-28.03.2023 г.

Във всички секции, с изключение на ПСИК и образуваните в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, ще се извършва видеонаблюдение в реално време и видеозаснемане след обявяване края на изборния ден при преброяването на гласовете и съставянето на протокола.

Мобилните устройства и стойките (1 бр.) ще се предоставят на СИК с бюлетините и другите изборни книжа и материали на 01.04.2023 г.

Адресите на секции не са променени в сравнение с предходни избори, публикувани са на интернет страницата на Община Разград в секция "Избори".

До изтичане на крайния срок по чл. 36, ал. 1 от Изборния кодекс – 18.03.2023 г. включително, в Община Разград са подадени 435 броя Заявления за вписване в избирателния списък по настоящ адрес в изборите за народни представители на 2 април 2023 г.

За лицата с увредено зрение или със затруднения в придвижването в изборите за народни представители на 2 април 2023 г. Община Разград е създала организация за транспортиране в деня на изборите с адаптиран автомобил.

Нуждаещите се могат да подават заявки до 02.04.2023 г. вкл. на тел.: 084 618 218, като посочат адрес, от който да бъдат взети; телефон за връзка; номер на секция, в която ще гласуват и дали се придвижват с помощни средства.

Членовете на секционните комисии са общо 605. По график, изготвен от РИК-Разград, те ще участват в обучение в Общинския културен център в 16,00 ч. на 30 март.