5-ти ден доброволци и пожарникари гасят голям пожар край авренското село Здравец. Това съобщи за Агенция "Фокус“ кметът на Аврен Еманул Манолов. Той посочи, че над 40 доброволци са се включили в гасенето на пожара край селото, който се е разпрострял на близо 200 дка. Горят предимно треви и растителност, но заради силния вятър потушаването на огъня се забавя.

"Респект пред доброволците, които дойдоха на място, за да ни помогнат. В гасенето на пожара се включиха и много служители на общината, пожарникарите правят, каквото могат, но теренът е много труден и се нуждаем от тежка техника и военни. Говорих с областния управител на Варна, за да се включи и хеликоптер, но се оказа, че това няма как да се случи. Но без тежка техника, гасенето на огъня ще се забави поне още няколко дни. Надявам се държавата да влезе в функциите си и да помогне по-активно в справянето с това бедствие“, каза още Манолов.

В потушаването на пожара са се включили и служители на горското стопанство. Жителите на село Здравец са започнали да се оплакват от задушлива миризма, което се дължи на пушака от пожара.

Десислава ВАСИЛЕВА