Няма деца в тежко състояние, които трябва да се лекуват в болница. Това съобщи за bTV директорът на МБАЛ в Сливен. Припомняме, че 48 деца от детска градина "Елица“ в града са с хранително отравяне.

"Децата са спокойни, учителите поддържат връзка с родителите и към момента нямам информация за тежко протичане на хранителното отравяне при някое от децата“, обясни Надя Стоянова, директор на ЦДГ "Елица“ в Сливен.

Тя призна, че е нормално родителите да са притеснени, но в детската градина са взети всички мерки това да не се повтаря. Направени са всички проби на храните, като са взети и обтривки от плотовете, предоставени са на инспекторите всички менюта, по които се готви за децата.

"В четвъртък сутринта децата закусваха печен сандвич с яйце и сирене. Симптомите при първите деца се появиха някъде около 10-11 часа. Това са около два часа след закуската“, каза още  Надя Стоянова.

Тя разказа още, че възпитателите в различните групи започнали да звънят на медицинската сестра за различни симптоми при децата. Родителите също били информирани своевременно.

"По наша информация четири деца са били откарани за преглед в Спешна помощ“, каза още директорката.

Надя Стоянова посочи, че в кухнята на детската градива работят общо трима души – главен готвач и две помощнички. Те са с редовни здравни документи, както и целия останал персонал. Ето защо всички смятат, че проблемът е от яйцата.

"Това, което разбрахме от инспекторите, е, че яйцата са произведени в птицеферма в Омуртаг. Те са стигнали до нас чрез доставчик. Досега не сме имали такъв случай. Фирмите, с които работим за доставка на продукти, са надеждни“, обясни още директорката на детската градина.

Тя каза още, че са посъветвали родителите да оставят децата си вкъщи за няколко дни. Тези, които нямат възможност да ги гледат вкъщи, могат да идват на детска градина, като храната за тях ще се приготвя в друго детско заведение и ще се доставя в еднократни опаковки.