43 години от създаването на Природен парк "Шуменско плато" се отбелязват днес. 3 896 ха от шуменското плато са обявени за защитена територия на 5 февруари 1980 г. за да се съхранят ценните растителни и животински видове, платовидния ландшафт и местата, подходящи за отдих и туризъм, съобщиха от Дирекция на природен парк "Шуменско плато".

Рожденият ден беше отбелязан заедно с шуменския скаутски клуб "Креслив орел". В Информационния център на Парка вълчетата и по-големите скаути участваха в интерактивни игри и научиха повече за флората, фауната и защитените видове в територията.

По повод празника младежите изработиха и подариха специални къщички, които показват кой трябва да се грижи за опазването на природата. Всички заедно решиха къщичките да бъдат поставени на най-посещаваните от туристи места като например заслоните, за да напомнят, че природата не трябва да се замърсява и всички сме отговорни за нейното опазване.

Скаутите обещаха да помогнат при обновяване на маркировката по маршрутите и да участват при разчистването на пътеки, за което от дирекцията благодарят: "Благодарим за подаръците и готовността за помощ!"

За служителите на Парка денят се оказа не само празничен, но и работен. Отстранено е паднало дърво, което препречвало пътя в района на заслон "Гроба на курсистите".

"Честит празник на всички любители на природата! Честит празник на хората, вложили усилия през годините, за да се радваме днес на прекрасния ни Парк!", казаха още от дирекцията.