97 са приемните семейства във Великотърновска област към края на 2022-а година. 14 от тях са на територията на община Велико Търново, става ясно от отчета за управление на Общината за периода 2019-2023-а година, предаде кореспондент на "Фокус“. Приемните родители, при които към края на 2022-а няма настанени деца, са 25, като две от тях са в района на Велико Търново.

Младежите и малчуганите, пребивавали в приемни домове, са 112, като към края на годината в 71 семейства са настанени 92 деца, от които 18 с увреждания. От началото на 2022 година са изведени 43 деца, от които три в община Велико Търново. Десет от децата, напуснали приемните семейства, са реинтегрирани в биологичните си семейства; 19 са осиновени в страната, пет са осиновени в чужбина, седем са настанени в социална услуга в общността, а други две деца са навършили пълнолетие.

Проектът "Приеми ме“, който стартира през 2015-а, цели усъвършенстване на модела на предоставяне на социалната услуга "Приемна грижа“ и разширяването на обхвата й, както в страната, така и по отношение на целевите групи. Същността на приемната грижа се изразява във временно предоставяне на грижи в домашна среда на деца и юноши, които поради различни причини не могат да бъдат отглеждани в биологичното си семейство.

Дейностите продължават до края на 2023-а година.

Луиза ТРАНЧЕВА