412 избирателни секции ще бъдат разкрити на територията на Великотърновска област за предсрочните парламентарни избори на 2 октомври. Това обобщи пред журналисти в старата столица председателят на Районната избирателна комисия Николай Илиев, предаде кореспондент на Агенция "Фокус“. Илиев уточни, че с машини ще се гласува на 307 места, като в 295 секции ще има по едно устройство, а в 12 – по две.

Хората, които имат право да упражнят вота си идната неделя са общо 206 849, което е с около 1130 човека по-малко в сравнение с предходните предсрочни парламентарни избори на 14 ноември 2021-а година, когато право на глас имаха 207 978 души. Кандидатите за народни представители са общо 239, а мандатите в IV МИР – Велико Търново, които те трябва да разпределят са осем.

Подвижни секционни избирателни комисии ще има в общините Велико Търново, Горна Оряховица, Сухиндол и Павликени. Болничните и специализирани секции ще са 9.

Към момента в РИК – Велико Търново са регистрирани две жалби за нарушения на изборния процес. Първата е от кмета на Елена – за неправомерна агитация. По него Комисията е разпоредиха премахване на материалите от местата, които не са предназначени за изборна агитация. Вторият сигнал е от тази сутрин – от Териториалното отделение на Районната прокуратура във Велико Търново в Свищов. Той е за оплакване от една политическа сила, че друга е лепила плакати върху материали на първата. Предстои РИК да се произнесе.

Луиза ТРАНЧЕВА