Към момента на територията на Смолянска област има разкрити 41 постоянни аптеки и 2 сезонни, които са курорта Пампорово и те работят само през зимния период. Това съобщи за "Фокус“ Мария Главинкова - председател на  УС на Районната фармацевтична колегия в Смолян. "Според данните от Областната аптечна карта, която изготвихме през 2023 г., този брой аптеки е недостатъчен, въпреки че населението в нашата област е малко, но пък населените места са отдалечени, труднодостъпни и по тази причина по аптечна карта би трябвало да има по-голям брой аптеки, за да може да бъде подобрен достъпът на населението до такива здравни грижи. Положителното за нашата област е, че няма общинско населено място, в което да липсва разкрита аптека. В някои от тях са само по една, но все пак я има. Те работят със Здравна каса и задоволяват изцяло нуждите на населението за общината от лекарства. По-затруднен е достъпът до лекарства на хора, които живеят в малки населени места, които не са общини. Там вече те трябва да пътуват до общинския център, за да могат да си закупят лекарствата, които са им необходими. Може би само в три населени места, които не са общини, има разкрита аптека и това са по-големите села – Смилян, където има две, Чепинци, където отскоро имат аптека и в село Богутево е последната разкрита аптека“, поясни Главинкова.

Тя отбеляза, че при изработването на Областната аптечна карта се разбра, че на територията на Смолянска област няма нито една денонощна аптека. В следствие на обобщаването на резултатите от Областните аптечни карти и изготвянето на Националната аптечна карта, когато се видяха местата, където има недостатъчно разкрити аптеки или такива, които не са с денонощен режим на работа, съвместно с Българския фармацевтичен съюз се изготви методика към НЗОК, която да подпомага аптеки, които желаят да отварят в труднодостъпни места или да работят на денонощен режим на работа. "Така че в момента вече съществува механизъм, с който колеги, които желаят да отворят денонощна аптека да бъдат подпомогнати със средства от Здравната каса, като задължението е все пак аптеката да има сключен договор и да работи с НЗОК. Така че, вече има стимул, който финансово да подпомогне колегите. Но проблемът при нас не е само финансов. При нас в малките областни центрове, какъвто е Смолян, най-големият проблем е с кадрите“, подчерта Главинкова.

По думите й, за да се обезпечи денонощен режим на работа на една аптека са и необходими минимум четирима магистър-фармацевти, а в момента масово в аптеките в Смолянска област работят по един или по двама магистър-фармацевти. Оттам идва и най-голямото затруднение, че няма млади хора, които желаят да се върнат в областта и да работят на територията на региона. По-големият проблем в момента не е финансирането, а липсата на кадри, уточни Главинкова.

Тя посочи, че в Смолян има една аптека с най-дълъг режим на работа, но тя от години не работи със НЗОК и не знае дали ще се появи друг желаещ, който да отговори на тези условия и да може да изпълни субсидията за денонощен режим на работа и най-вече дано да се намерят кадри.

"Когато разработихме Областната аптечна карта, според формулите, които бяха заложени за изчисляване на необходимия брой специалисти, фармацевтите в Смолян не достигаха с около 1/3. Това означава, че още наполовина на тези, които сега работят са необходими, за да се обезпечи нормалният достъп на гражданите до аптеки. Недостигът е голям, има много младежи от региона, които учат във фармацевтични факултети, които вече са шест на брой и не са никак малко, но изключително малка част от тях се връщат обратно да работят по родните си места“, каза още магистър-фармацевтът.