Непоказани творби на шестима русенски художници разказват за края на лятото и началото на есента, ежедневните трепети на човешката душа и красотата на заобикалящия ни свят, съобщиха от Областна администрация - Русе.

Експозицията, която бе открита вчера вечерта в изложбената зала на ул. "Борисова“ 6 в Русе, включва произведения на петима преподаватели по изобразително изкуство – Виргиния Пенчева, Гриша Кубратов, Живко Лазаров, Пейно Пейнов, Хрисанд Хрисандов, както и на юриста Стоимир Иванов, който обаче също се занимава професионално с рисуване.

Макар художниците да творят в различни стилове, то съчетанието на техните картини представя уникална допълваща се комбинация, даваща неповторимо усещане в арт-пространството за свързаност, като същевременно провокира въображението на всеки от посетителите.

Самите художници споделят, че отдавна се стремят към подобна изложба, която да е с фокус върху по-разчупеното и абстрактно мислене. Желанието им е да осигурят по-авангардно и различно преживяване на всеки избрал да посети експозицията. Маслените бои са преобладаващата техника, което допринася за многоцветността и пъстротата на нарисуваното, а то включва емоционално наситените пейзажи и портрети, както и геометрични абстракции, но същевременно достатъчно примирени и приятни.

Във всяка от картините може да се открият метафори, които често ни препращат към носталгия по слънчевите лъчи, жълтите листа на есента и малките скрити кътчета безвремие. В голяма част от платната на авторите мистичното е задължителен елемент, а емоцията винаги присъства като цвят.

Изложбата ще може да бъде разгледана до 21-и септември. Да поздравят колегите си на място дойдоха председателят на Дружеството на художниците в Русе Николай Колев, както и директорът на Националното училище по изкуствата "Проф. Веселин Стоянов“ Мария Дуканова.

Участниците в изложбата получиха поздравления от името на областния управител Анатоли Станев и кмета Пенчо Милков. "Продължавайте да поддържате жива културата в Русе и региона.

Вашата дейност е поредната стъпка към утвърждаването на града като водещ център в сферата на изкуството“, се казва в написаното от Станев.

"Използвам приятния повод да изкажа своята благодарност за възможността за пореден път да се докоснем до неповторимата комбинация от творби на русенските творци, запечатали в картините си неповторимия дух на града ни“, се казва в написаното от кмета Милков.

Той отправя към художниците пожелания за здраве, увереност, както и да бъдат все така смели в изкуството.

От своя страна участниците в изложбата споделиха, че имат нужда да изразяват себе си чрез многообразието на цветовете и композицията. "Изкуството и щастието не са задължителни – това са неща само за хора, които ги искат и търсят“, шеговито споделят те.