Изграждането на 111-метров пилон на Роженските поляни предизвика дискусия в обществото ни дали е необходимо подобно съоръжение. Снимки в социалните мрежи показат, че вече се леят основите му. Има ли разрешително за това?

"Пилонът се транспортира на 11 секции, които се монтират една върху друга, могат да се демонтират по същия начин. Бетонът е под земята, няма и един милиметър бетон над земята. Можем да го преместим във Варна, София, на всяко място“, коментира Симеон Караколев – председател на фондация "Наследство в бъдещето“, който инициира поставянето на съоръжението.

"Ако някой чете закона, както е одобрен от Народното събрание – Закона за устройство на територията, Закона за опазване на земеделските земи, Закона за биоразнообразието и Закона за опазване на околната среда – те са в една или друга степен "изнасилени“. Съдът ще определи кое е законно и незаконно. Този обект е преместваем в кавички, защото 400-те кубически метра бетон, който ще се излее, ще бъде вкопан в метри в земята надолу“, посочи Петко Цветков – от "сдружение“ за дива природа "Балкани“.

Според него е пренебрегнато цялостното въздействие на проекта.

"Няма оценка върху довеждащата инфраструктура, няма оценка върху необходими паркинги. Цялата оценка на въздействието трябва да бъде по време на строежа и по време на функционирането на строежа“, смята Цветков.

"Роженският събор е с 125-годишна история. Къде са паркингите за него. Пилонът ще бъде на поляните за събора, на които идват стотици хиляди хора. Това са частни земи, които съм наел и арендовам вече осем години. Там няма нищо държавно и нищо общинско. Отбелязваме 111 години от освобождението на Родопите с 111-метров пилон“, отбеляза Симеон Караколев.

"Днес подадохме сигнал към министъра на земеделието и храните, за да бъде направена проверка по закона на земеделските земи. Това съоръжение, както и да се опитват да го представят, не отговаря на изискванията“, посочи Петко Цветков.

Той посочи, че Рожен е защитена местност по Закона за защитените територии. "Тази част е близо до границата между защитена местност и защитена зона от "Натура 2000“, отбеляза Цветков пред bTV.

"Роженските поляни не са защитена местност и не попадат в разпоредбите на съответните закони. За самия строеж са издадени съответните документи. Има писмо от РИОСВ, което изрично казва, че това не е защитена местност и от Областна дирекция "Земеделие“.

Направена дупка е доста дълбока, а насипът ще бъде върнат обратно на мястото, от което е изкопан. Няма как бетонът да навреди, върху него ще има почва, върху която да се развива съответната растителност“, казва Мариана Цекова, зам.-кмет на Смолян.

Симеон Караколев посочи, че за средствата за изграждане на пилона е открита национална дарителска кампания. "Изпратени са имейли до 400 предприятия в цялата страна, възможно е сред тях да има и държавни", съобщи той.