40 възпитателни дела е образувала Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни лица във Велико Търново през 2022-а. Това сочат данните от отчетния доклад на контролния орган, предаде кореспондент на "Фокус“. Основните трудности, които специалистите са срещали през миналата година са били свързани с явяването на лицата, чието присъствие е задължително при разглеждане на противообществена проява на непълнолетен – родител или настойник, както и на самите извършители на деянието.

"В такива случай е искано съдействие от органите Районно управление – Велико Търново за принудителното им довеждане. Образуваните възпитателни дела през  са 40, разгледаните са 37 по отношение на 42 малолетни и непълнолетни лица. 35 от тях са били непълнолетни, седем - малолетните. Непълнолетните момчета са 26, момичетата са девет. При малолетните шест са момчета, а едно момиче“, допълват още от комисията.

Наложените през 2022-а възпитателни мерки са 44. Най-честите са "предупреждение“ - на 31 деца, и "Доставяне под възпитателен надзор на обществен възпитател“ - на 11 деца.

От МКБППМН заявяват още, че си взаимодействат много добре с Районния съд и прокуратурата в старата столица.