40-годишният старозагорец Руслан Мирчев спаси кръста от водите на езерото в парк "Йордан Капсамунов“, предаде репортер на Агенция "Фокус". В ритуала участва за трети път, но за първи успява да спаси символа на християнската вяра по време на Богоявление. Мирчев е пожарникар в РСПБЗН – Опан. Първи го поздравиха неговата съпруга Антония Мирчева и 3-годишният им син Росен. "Да сме здрави, това е най-важното“, сподели минути след ритуала Руслан, който скочи днес във водата заедно със своите племенници на 16 и 17 години.

Над 30 смели млади мъже се хвърлиха за кръста, след благословията на Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан. Родолюбците извиха мъжко хоро, а най-малкият участник в него бе Тихомир, който седна върху раменете на своя вуйчо.

Празничният ден започна с отслужване на Утреня и Св. Златоустова литургия в катедралния храм "Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ под липите от Старозагорския митрополит Киприан. Точно по обяд, той поведе Литийно шествие до парк "Йордан Капсамунов“, където бе  извършен Богоявленски водосвет на бойните знамена на военните  формирования от Старозагорския гарнизон.

Богоявление е денят, в който Йоан Кръстител кръщава в река Йордан Иисус Христос. Това е и причината ритуалите да са свързани с освещаването на водата и кръста. Светото кръщение е едно от Седемте тайнства на вярата. Празникът е тачен още като Йордановден – празнуват имената си на 6 януари над 3 хиляди старозагорци.

Рени АТАНАСОВА