40-годишен мъж беше осъден от Районен съд - Варна за измама, съобщиха  от съда. Подсъдимият беше признат за виновен в това, че в края на м. август и м. септември 2021 г., с цел да набави за себе си имотна облага, възбудил и поддържал заблуждение у варненец, че ще ремонтира покрива на къщата му, с което му причинил имотна вреда, в размер на 8800 лева. Престъплението е наказуемо по чл.209, ал.1 от НК.

Пострадалият се свързал по телефона с подсъдимия като след направен оглед на място, постигнали уговорка за цена от 8800 лева на целия ремонт, включващ труд и материали. В деня, когато подсъдимият доставил на обекта малка част строителни материали и с още един работник започнал да разкрива част от покрива, той получил първия транш от договорената сума. Само два дни по-късно поискал от собственика още 2700 лева.

После, под предлог че трябва да се набавят всички необходими за ремонта материали, подсъдимият получил на две вноски пълната уговорена сума. След получаването на парите подсъдимият спрял да ходи на обекта, не отговарял на многократните телефонни обаждания от страна на потърпевшия, а свършената работа по покрива била пренебрежимо малка за получената сума. Заради оставения отворен на много места покрив и опасността от теч, пострадалият се принудил да наеме друг майстор.

40-годишният мъж има предходна съдимост. Делото приключи с постигнато между страните и одобрено от съда споразумение, с признаване на вината и възстановяване на щетите за пострадалия. Районен съд – Варна наложи на подсъдимия наказание от 10 месеца лишаване от свобода, отложено с изпитателен срок от 3 години.

Съдебният акт е окончателен.