40 чувала с боклуци и десетки автомобилни гуми извадиха от храстите в района на полигона във Велико Търново доброволци от града. През уикенда там се проведе акция за почистване на пространството, което е любимо на много търновци заради красивата си гледка, предаде кореспондент на "Фокус“. В кампанията, организирана от Доброволно чистене – Велико Търново и TurnovoRuns, се включиха само петима души, но с общи усилия за два часа успяха да обработят отсечка от около 70-80 метра.  

"Шапка свалям на тези четирима Човеци, които искат да живеят в чист град. Автомобилният полигон на град Велико Търново е една язва. Не дойдоха много хора и нямахме шанс да свършим всичко, но е видимо как хилядите мокри кърпички и кенчета ги няма. Знаем, че никой нямаше да прибере тези разлагащи се гуми. Това събрахме от първите 70 метра и то само най-едрото“, обяснява Калин Василев, един от инициаторите на акцията.

Според него, за да се облагороди пространството, е необходимо не само почистване. Трябва да се окастрят храстите и трънаците, да се положат нов асфалт и маркировка, пътни знаци, да се монтират нова ограда и осветление, да се сложат кошчета за боклук и контейнери. Ако всичко това се случи и след като се направи се пази, полигонът може да се превърне в отредена зона за велообучение.

Виновни, по думите му, са не само хората, но и "безхаберните институции“. За да се реши кардинално проблема, са необходими общи усилия, допълва Калин.

 

Луиза ТРАНЧЕВА