4,5 милиона лева са осигурени за обезщетения за отчуждените частни имоти по трасето на автомагистрала "Хемус“ във Великотърновска област. Това припомнят от Областна администрация в старата столица, предаде кореспондент на "Фокус“. От институцията уточняват и, че днес се проведе първата изнесена приемна, в която експерти отговаряха на въпроси по темата, зададени от жителите на община Полски Тръмбеш. Срещата премина при засилен граждански интерес. Посетителите бяха консултирани от старши експерт Виктория Обретенова. Тя подробно разясни процедурата по набавяне на нужните документи, начина на определяне на обезщетенията и присъдения от Министерски съвет размер.

Следващата открита приемна ще е в сградата на община Павликени, зала 102 на 24 февруари /петък/.

Във връзка с постъпили допълнителни запитвания припомняме, че няма нормативно регламентиран краен срок за приемане на заявленията. Средствата се изплащат по банков път, като за суми под 1 000 лв. е възможно обезщетенията да се изплатят и на каса в Областна администрация по желание на заявителите.

Със заповед на областния управител специално определена комисия разглежда всички заявления от правоимащи лица и пристъпва към изплащане на съответните суми в рамките на законоустановените срокове.