3D представяне на емблематични за добруджанския регион туристически обекти предлага Историческият музей в Каварна и това е най-новата му атракция, предаде репортер на "Фокус". Продуктът е създаден в рамките на трансграничния проект "Съвместен отворен прозорец към мистериите на Вселената“.

Днес в Каварна се състоя заключителна пресконференция по проекта. Директорът на Историческия музей в морския град Пенко Георгиев представи постигнатото. С финансирането по програма INTERREG V-A Румъния- България са осигурени специални очила за триизмерните презентации в музея в Каварна и Музейния комплекс в румънския град Констанца.

Специалните очила предлагат на посетителите ново и вълнуващо преживяване, което се осъществява чрез възможностите на съвременните технологии. Много от кадрите са заснимани с дрон и това е различна гледна точка към обекти, като Калиакра, резерват "Яйлата", нос Чиракман на българска територия и от територията на Румъния - крепост и музей Калатис край Мангалия, Констанца - античен град, и Римска сграда с мозайка, крепост Истрия.

Изключително вълнуващо е човек да погледне нос Чиракман отгоре или да стане свидетел на разрушителното земетресение там преди много години, да "прелети" над нос Калиакра, да се озове пред базилика отпреди векове, от която сега са останали само руини. Опциите са наистина многобройни.

Всеки турист може сам да избира обектите за 3D наблюдение и да навигира процеса. След пресконференцията беше направена демонстрация, която впечатли гостите, а идеята е виртуалната реалност да провокира посещение и на място на всеки един от тези емблематични културни обекти, наситени с много история и красота, част от богатото наследство на Добруджа.

Жулиета НИКОЛОВА