37 случая на остри респираторни заболявания са регистрирани във Великотърновска област за седмица. От Регионалната здравна инспекция в старата столица уточняват за Агенция "Фокус“, че тенденцията за плавно повишение на заболелите се запазва. От там припомнят и, че за периода 26 септември – 2 октомври заболелите са били 23-а. През миналата седмица /3-9 октомври/ здравните експерти са установили още деветима заразени с варицела и три случая на ентероколити. Положителните проби за COVID-19 в региона са били 113, а за днешния ден те са 24.

От Министерство на здравеопазването уточняват, че тече снабдяване с противогрипни ваксини на общопрактикуващите лекари в страната. До петък /14 октомври/ всички лични лекари, подали заявките си за противогрипни ваксини, ще получат съответните количества. Препаратите са осигурени по линия на Национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип 2019-2022 година. Ще бъдат разпределени общо 190 хил. ваксини.

Целта на Програмата е намаляване на заболяемостта и смъртността от сезонен грип и от усложненията, свързани с него, чрез повишаване на имунизационния обхват при възрастните лица на и над 65 години. Целева група на Националната програма са най-уязвимите – а именно лицата в напреднала възраст, при които тежкото протичане и усложнения намаляват до 60%, а смъртните случаи – до 80%.

Министерството на здравеопазването обръща внимание, че ваксинацията срещу коронавируса няма общо с тази срещу грипа. Става дума за различни ваксини срещу различни вируси. Ваксините срещу грип и срещу COVID-19 могат да бъдат приложени едновременно, като единственото условие е да не се поставят на една и съща ръка.

Луиза ТРАНЧЕВА