367 служители на МВР следят за нередности в изборния ден в Кюстендил. Това съобщиха за Радио "Фокус“ – Кюстендил от пресцентъра на Областна дирекция на МВР – Кюстендил. В кюстендилската полиция е изграден оперативен щаб, който е в постоянна връзка с Районната избирателна комисия и областната администрация.

Служители на "Охранителна полиция“ и служители на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ са извършили охранителни и противопожарни обследвания на помещенията, в които се намират секционните избирателни комисии.

Помещенията са запечатани от председателите на избирателните комисии в присъствието на полицейски служители, поели охраната 1 октомври  до приключването на изборния ден на 2 октомври.

В осигуряването на обществения ред и гарантирането на правото на вот на гражданите участват служители на МВР. Те са от Областна дирекция на МВР, Регионална дирекция "Гранична полиция“ -  Кюстендил и Драгоман, Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“  и Главна дирекция "Жандармерия“.

Полицейската охрана на изборните места ще следи строго за недопускане вътре на лица, носещи оръжие и предмети, опасни за живота и здравето на хората, както и лица в явно нетрезво състояние и под въздействие на упойващи вещества. Охраняващите полицаи нямат право да влизат в секциите и при евентуални инциденти ще се намесват само по искане на председателите на избирателните комисии.

Служителите охраняващи изборните помещения ще осъществяват контрол по ограничаване престоя и паркирането на автомобили в районите на секциите за гласуване и РИК, а след приключване на изборния ден автомобилите, транспортиращи изборните книжа и машините от изборните места до РИК, ще бъдат охранявани от пилотиращи автомобили на полицията. Създадена е организация за охрана  на помещенията  по време на предаване на изборните материали от СИК в РИК след приключване на изборния ден. Полицейски автомобил ще съпроводи изборните материали от РИК  - Кюстендил, до ЦИК.

Венцеслав ИЛЧЕВ