352-ма абсолвенти от Факултета по медицина на МУ-Варна се дипломираха на тържествена церемония в Двореца на културата и спорта, научи "Фокус". Официалното събитие се състоя на 26.11.2022 г., а редом с българските си колеги, дипломите си получиха и представители на държавите Великобритания, Германия, Индия, Ирландия, Испания, Италия, Кипър, Либия, Люксембург, Молдова, Намибия, Норвегия, Русия, Швеция и Япония, обучавали се в англоезичната програма по медицина. В българоезичната програма, освен български студенти, се обучават и техни колеги от Северна Македония, Украйна и Руската Федерация.

Под звуците на студентския химн в залата бе посрещнато академичното ръководство на университета, заедно с членовете на академичния състав.

Mинистърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев  поздрави младите лекари, които поемат по своя професионален път.

Традиционно един от най-тържествените моменти в церемонията бе полагането на Хипократовата клетва. Дипломантите произнесоха клетвата, повтаряйки словата след декана проф. д-р Златислав Стоянов.

66 са отличниците на Випуск 2022 на Факултета по медицина. Всички те получиха парична награда от ректора на МУ- Варна, както и почетен знак на Факултета по медицина. Техните дипломи връчи лично ректорът на университета проф. д-р Валентин Игнатов. Той се обърна към всички завършващи с думите: "Днес е специален ден, който ще помните до края на живота си. Пожелавам ви да сте здрави и предани на медицинската професия така, че в края на вашата професионална кариера, когато си дадете равносметка за изминалото време, да кажете с гордост: Аз изпълних своята клетва!"

Д-р Цветомила Кичукова е пълният отличник на Випуск 2022 на Факултета по медицина. Тя получи отличието "Златен Хипократ", парични награди от ректора и от кмета на град Варна г-н Иван Портних.  "Сега е време да приложим наученото в практиката, отбеляза в словото си отличничката на випуска. На всички мои колеги пожелавам занапред да останат все така мотивирани, целеустремени и жадни за знания, да постигат успехи в личен и професионален план и не на последно място да вярват в себе си и своите възможности!", каза още д-р Кичукова.

Всички отличници получиха парична награда от ректора на университета и грамота "Отличник на Випуск 2022". На всички абсолвенти бяха подарени вратовръзки и шалчета с логото на Медицински университет – Варна и почетен знак на Факултета по медицина, както и електронен албум на Випуск 2022 на Медицински университет – Варна.

Парични награди от Българския лекарски съюз - Варна получиха Веселина Добрева-Чобанова, Ирена Мирчева и Илия-Пресиян Георгиев.

Любими преподаватели за българоезично обучение в предклиника е  ас. д-р Радослав Христов Спасов от Катедра "Анатомия и клетъчна биология" и Клиника - доц. д-р Явор Кашлов от Катедра "Пропедевтика на вътрешните болести". Дипломантите по Медицина, англоезично обучение са избрали за свой Любим преподавател от предклиника проф. д-р Антон Тончев от Катедра Анатомия и клетъчна биология и от клиника   - гл.ас. д-р Мартина Стоева.

Тази година наградата за най-високи постижения в областта на науката по време на следването на името на бележития варненски лекар д-р Никола Василев Сираков се присъди на д-р Габриела Томова. Паричната награда от името на семейството на д-р Сираков и диплом връчи доц. д-р Николай Сапунджиев.

Председателят на Студентския съвет г-н Божидар Касабов връчи почетни плакети и грамоти за активна студентска дейност през годините на обучение и високи заслуги в изграждането и развитието на съвременния облик на Студентски съвет в МУ-Варна на седем абсолвенти от специалност "Медицина". Награди получиха     Светослав  Стоянов,  Даниелсон Бернардо Коше, Илиян Василев, Веселина Добрева, Георги Бошев, Илия-Пресиян Георгиев  и Мариян Коцев.

По традиция, от няколко години се награждават чуждестранни студенти, участвали  активно в студентска дейност по време на своето обучение във Факултета по медицина, за отдаденост и показани високи резултати в обучителния процес. Проф. д-р Златислав Стоянов връчи Наградата на Декана на Факултета по медицина  на Лукас  Фабариус  от Германия, Беате  Йесудасан от Индия, Джонатан Пахафо Шеефени от Намибия и Брито Бейби Перепадан от Ирландия.

Музикални поздрави към завършващите студенти бяха изпълненията на проф. д-р Вилиян Платиканов, ръководител на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение във варненската университетска болница "Св. Марина" и преподавател в МУ-Варна, Моника Парушева, Стефан Трифонов, второкурсник от специалност Дентална медицина, студентките близначки от специалност Медицина Мерлин и Нермин, както и танцьорите от Студентски танцов състав "Диана" при Медицински университет - Варна с художествен ръководител и хореограф Диана Димитрова.

Освен за българското здравеопазване, младите лекари, които се дипломираха в Двореца на културата и спорта ще се отпряват още към 17 страни по света, за да поемат своята мисия в грижата за човешкото здраве.