35-годишен мъж от Варна ще отговарят пред съда за извършен от него грабеж, извършен в условията на опасен рецидив. Срещу Д.К. е внесен обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Варна за престъпление по чл.199, ал.1, т. 4 във връзка с чл. 198, ал. 1 от НК, за което законът предвижда наказание "лишаване от свобода“ за срок от пет до петнадесет години, като съдът може да постанови и конфискация до една втора от имуществото на виновния. Това съобщиха от Апелативна прокуратура - Варна. 

На 3 май 2022 година, Д.К. се намирал в централната част на града. Той бил заговорен от немски гражданин, който помолил да бъде упътен към спирка на градския транспорт. Тъй като 35-годишният мъж владеел немски език, отговорил бързо. Това накарало чужденеца да продължи комуникацията и двамата се заговорили, като през цялото време немският гражданин държал в ръката си мобилен телефон.

Това направило впечатление на обвиняемия. Изведнъж той грабнал чуждата вещ и побягнал в неизвестна посока. Малко по-късно телефонът бил продаден в заложна къща.

Обвиняемият е известен на органите на реда и е многократно осъждан, като последната присъда "лишаване от свобода“ е изтърпявал до края на месец февруари 2022 година. Предстои делото срещу него да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд.