34-тото издание на международния форум за компютърни изкуства "Компютърно пространство" стартира днес  в Национален студентски дом и продължава до 29-ти октомври, съобщиха организаторите на събитието.

“Компютърно пространство" (https://computerspace.org) се провежда за 34-ти път и показва синтеза наука-технологии-изкуство. Международният форум за дигитални изкуства има конкурсна и фестивална част.

Церемонията по награждаване на победителите ще се състои днес  от 13 ч в Националния студентски дом, по време на фестивалната част, 27-29 октомври. Интересни проекти в 8 категории спорят за първите места- креативни идеи в областта на компютърната графика, компютърната анимация, електронната музика, уеб дизайн, интерактивни изкуства. Представители на Столична община и други организации ще връчат наградите на победителите.

Фестивалната част включва изложби, уоркшопове, семинари и представяния на проекти. Един от акцентите тази година е “Изкуствен интелект компютърно генерирани изображения". Достига ли изкуствения интелект и електронната креативност човешката? Как функционират генераторите на изображения, кои са пионерите в тази област, кои са авторите у нас, които експериментират с тези алгоритми. Интересни и полезни са и семинарите за 3D графика, за виртуална реалност, графичен дизайн, както и представянията на чуждестранни наградени автори в областта на електронната музика.

Изложбата “Бинарният свят и историята на българските “Елка"" ще ни покаже развитието на българската електроника, от електронните лампи, през полупроводниковите елементи до интегралните схеми. Елка 6521, четвърта в света и първа с операция коренуване, едни от първите портативни калкулатори Елка 101, с впечатляващ дизайн и изнасяни за Западна Европа, Интересно е и развитието на дисплеите при калкулаторите, от лампови до LCD. Ще бъдат представени и механични калкулатори от 19 век. Изложбата с интерактивни инсталации на ученици от ТУЕС показва забавната страна на електронното изкуство- иновативни идеи на младежи. По традиция се показват и дизайнерски решения на студенти от НБУ в изложбата "компютърна графика“. 3D мапинга е също една от темите на изложбите на "Компютърно пространство“. Шоуто “Светлини на свободата" на MP Studio превръща един от един от най- емблематичните монументи в града – Бранденбургската врата, в портал към историята на Берлинската стена. Единствената по рода си 3D мапинг проекция “Винсент среща Рембранд: Неразказната история" е своеобразно реализиране на неслучилата се среща между двамата художници. Полина Борисова, ADCOM ще представи функциите на новия таблет Wacom Cintiq Pro 27

Форумът е част от Календара на културните събития на Столична община. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура" по програма "ПРОГРАМА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И РАЗВИТИЕ НА ОРГАНИЗАЦИИ В ОБЛАСТТА НА ЛЮБИТЕЛСКОТО ТВОРЧЕСТВО". "Компютърно пространство“ се реализира и в партньорство с Министерство на образованието и науката, Национален студентски дом, BG Design Group, ADCOM и Нов български университет.