34 деца се включиха в състезанието по спортен риболов на язовир Пресиян, организирано от Община Търговище и Общинското предприятие "Социални и охранителни дейности“ (СОД), съобщиха от пресцентъра на Общината.

Участниците бяха разпределени в две възрастови групи – до 10 г. и от 10 г. до 15 г. Те се състезаваха в рамките на два астрономически часа - от 9.00 ч. до 11.00 ч. Съгласно регламента, след измерване на улова, рибата бе върната в язовира.

В по-малката възрастова група победител е Мирела Христова, на 8 г., чийто улов възлиза на 2,305 кг. Второто място е за 7-годишния Даниел Тотев, който е уловил 1,585 кг. риба. Третото място е за Весела Христова, на 9 г., с улов от 0,995 кг.

Във възрастовата група от 10 г. до 15 г. първенец е Божидар Димитров, на 13 г. Той улови 2,210 кг. риба. На второ място е 15-годишният Теодор Ганчев, с улов от 1,695 кг. Теодор спечели приза и за най-голяма уловена риба, шаран, с тегло от 1,095 кг. Третото място зае Джинк Синанов, на 11 г., с 1,400 кг. улов.

Отличени бяха и най-малките участници. Това са 4-годишните Самуил Василев и Любомир Методиев.

Всички деца получиха грамоти за участие и риболовни принадлежности, осигурени от организаторите и от спонсори. Наградите връчи лично кметът на Търговище д-р Дарин Димитров.

Със състезанието се дава символичен старт на любителския риболов на язовир Пресиян. Той ще бъде отворен за граждани от 12 септември. Таксата за разполагане на въдица ще бъде 5 лв. Сумите ще се заплащат към Общинското предприятие "Социални и охранителни дейности“, което стопанисва обекта. Язовирът е зарибен с шаран, каракуда, червеноперка, уклей и костур.