През месец март 2024 година на територията на област Смолян са регистрирани общо 46 излизания на екипите на районните пожарни служби. От тях: 32 са за погасяване на пожари; 9 за оказване на техническа помощ; 3 за аварийно-спасителна дейност; 1-но за оказване на помощ на други служби и структури; 1 лъжлив сигнал за тревога, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР - Смолян.

От възникналите пожари един е с щети, като причината за възникването му е техническа неизправност.

В произшествията няма загинали или пострадали граждани.

Унищожено имущество: покривна конструкция – 50 м²; мебели – 8бр.; бяла черна и компютърна техника – 2 бр.; засегнато е домашно имущество на 1-но домакинство.

Произшествията, възникнали по Районни служби “Пожарна безопасност и защита на населението" са: Смолян - 20 броя; РС Девин - 6 бр.; РС Мадан - 3 бр., РС Златоград – 1 бр., РС Чепеларе – 6 бр. РС Рудозем - 0 бр. РС Доспат - 5 бр., РС Баните – 2 бр., РС Пампорово - 0 бр., УПБЗН Неделино – 0 бр.

Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ Смолян напомня на гражданите, че със заповед №ОК-03-02-82/29.02.2024 год. на Областния управител е обявен пожароопасния сезон в горските територии. В периода от 05.03.2024 г. до 30.11.2024 г. е забранено паленето на огън в горите и на 100 метра от тях.

Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ Смолян призовава гражданите, които извършват стопанска дейност и почистване на земеделски имоти в съседство с горите, да бъдат отговорни, да спазват правилата за пожарна безопасност и да не изгарят растителните отпадъци.

При забелязване признаци на пожар незабавно да сигнализират на телефона за спешни повиквания – тел. 112!