Днес, 22 март 2023 г., Окръжна прокуратура-Пазарджик привлече като обвиняем И.П., на 32 г., за това, че на 21.03.2023 г., в апартамент в гр. Пазарджик и в къща в с. Калугерово, обл. Пазарджик, при условията на продължавано престъпление, без надлежно разрешително е държал с цел разпространение високорисково наркотично вещество – марихуана - суха листна маса от глави и съцветия и сурова листна маса от глави и съцветия – общо 13 килограма 265 грама –  престъпление по чл. 353а, ал. 1 пр.4 вр. чл. 26 ал.1 от Наказателния кодекс.

И.П. е привлечен като обвиняем и за това, че на неустановени дати през 2023 г., в апартамента в гр. Пазарджик и в две къщи в с. Калугерово, обл. Пазарджик, при условията на продължавано престъпление, засял и до 21.03.2023 г. отглеждал в нарушение на разпоредбите 20 растения от рода на конопа с височина от 40 до 52 см, 116 растения от рода на конопа с височина от 8 до 12 см и 114 растения от рода на конопа с височина от 35 до 60 см, общо 150 растения - престъпление по чл. 354в, ал.1 от НК, във вр. с чл. 26, ал. 1 от Наказателния кодекс.

На 21 март 2023 г. при извършени от полицейски служители претърсвания и изземвания в апартамент в гр. Пазарджик и две къщи в с. Калугерово, обл. Пазарджик, са били намерени и иззети горепосочените наркотични вещества. Установено е, че и на трите места били обособени оранжерии, пригодени за отглеждането на марихуана. Съоръженията били оборудвани с осветление със специални лампи, вентилация, система за контрол на влажността, прибори за отглеждане и разсаждане, няколко модерни сушилни и др., като всички те са иззети.   

По досъдебното производство са извършени действия по разследването – оглед на местопроизшествие, разпити на свидетели иззети са веществени доказателства, назначени експертизи и др.   

Обвиняемият И.П. е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Предстои Окръжна прокуратура–Пазарджик да внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение "задържане под стража“ спрямо него.