300 украински деца на възраст от 3 до 18 годишна възраст са записани в училища и детски градини в Пловдив, съобщи за Агенция "Фокус" началникът на Регионалното управление на образованието Антоанета Пакова

Общо 414 заявления за ученици и 5- и 6- годишни деца, които се обхващат от българската образователна система, както и още 82 заявления за 3- и 4-годишни деца за общински детски градини в Пловдив са подадени в РУО - Пловдив преди началото на учебната година. Към 30 септември реално в училищата са постъпили 218 ученици и всички 82, заявили прием в забавачките. 

14 от украинчетата не са се явили в училищата, което означава, че или са напуснали страната, или се обучават онлайн в украинската образователна система. За останалите сто деца няма информация. 

След насочване към конкретно училище или детска градина, директорите на място събират информация за направените в Украйна имунизации. В РЗИ непрекъснато идват родители за ваксиниране на децата, съобщи директорът на институцията д-р Сийка Димчева. Здравното министерство издаде указания относно имунизациите на украинските бежанци още през месец март, който е публикуван на сайта на МЗ. 

При деца с непълен имунизационен статус се прилагат необходимите дози ваксини, съгласно Имунизационния календар на България. Децата, за които няма никакви данни за проведени имунизации, се приемат за неваксинирани и те също ще бъдат обхванати с необходимите имунизации, съгласно Имунизационния календар на България. По отношение на надзора на полиомиелит в страната, преди посещение в организиран колектив всяко дете следва да бъде изследвано. 

Лицата от Украйна, които имат статут на пребиваващи в страната, придобиват всички права на здравно-осигурени граждани и могат да си изберат личен лекар. В РЗИ се прави имунизация само на лицата без личен лекар.

Поставянето на ваксини е съобразено с възрастта и се извършва съгласно Наредба 15 за задължителните имунизации до 18-годишна възраст. Специално внимание се обръща на полиомиелита, тъй като в Украйна се поставя само манту, а у нас има и БЦЖ, уточни д-р Милена Панайотова, директор дирекция "Надзор на заразните болести" в РЗИ - Пловдив.