Иск за обезщетение от 300 000 лева внесе в болница "Шейново" адвокатът на едно от семействата с разменените бебета. Целта на този акт е казусът да се разреши с извънсъдебно споразумение. Тъй като лечебното заведение е под шапката на Столичната община, парите трябва да бъдат гласувани от общинския съвет на София. И двете семейства настояват за обезщетение в такъв размер, но до момента иск в болницата е внесен само от адвоката на едното семейство.

Адвокатът на болницата смята иска за прекалено висок и по думите на Вили Костадинова претенцията не кореспондира със съдебната практика и с обезщетенията, които се присъждат от съда в доста по-тежки случаи. Утре ще има съвет на директорите в болницата, където ще бъде обсъден казусът и да бъде придвижен към принципала на болница "Шейново" - Столична община и съответно към Столичния общински съвет.

Все още не може да кажем каква сума е готова да изплати болницата. Адвокатът, внесъл иска в болницата, заяви, че ще изчака отговор до 10 дни, а ако не го получи, ще заведе иска и в съда. Според адвоката на болницата е твърде вероятно казусът да бъде решен именно там.

Съдебната практика ще бъде взета под внимание при преценката на болницата за обезщетенията към двете засегнати семейства. Макар до момента да не е познат точно такъв случай, има солидна практика по искове за обезщетения за неимуществени вреди, отбеляза адвокатът на болница "Шейново".

"Например, в случай на смърт на дете обезщетенията за неимуществени вреди варират между 150 и 200 000 лева, което е максималният размер, присъждан до момента. В конкретната хипотеза се претендират неимуществени вреди, а неимуществените вреди компенсират претърпяната болка, страдание, стрес от пострадалото лице. Съгласно действащото българско законодателство обезщетението за неимуществени вреди няма санкционен характер. Т.е. той не изпълнява наказателна функция, която да мотивира по-голям размер на обезщетението", коментира Вили Костадинова, адвокат на Втора САГБАЛ "Шейново".

Според председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев именно съдът трябва да реши дали и какво обезщетение трябва да бъде изплатено. Затова ще изчакат да приключи разследването, а след това и съдебното решение.

"Обезщетенията са за сметка на търговското дружество, но пак казвам, за да се стигне до обезщетение, техния размер предстои един дълъг съдебен процес, който подлежи на доказване, тъй като вече споменах, няма обективен измерител, още по-малко финансов на страданията на хората", каза д-р Антон Койчев, председател на здравната комисия в СОС.

Тодор Мангъров, адвокат на едното от семействата смята, че исканото обезщетение е толкова високо, тъй като се касае за обезщетение не само за майката, която е наранена най-много, но и за останалите хора от семейството, информира обществената телевизия.