Първите 30 спирки на градския транспорт в Добрич съвсем скоро ще имат нови електронни информационни табла и това ще се случи най-късно до 10 юни тази година, съобщи на пресконференция зам.-кметът "Икономическо развитие и европейски фондове" Росица Йорданова, предаде репортер на "Фокус". Инфо таблата ще съдържат информация за преминаващите линии и интервала между отделните автобуси. Монтажът на някои съоръжения вече е започнал и пилоните могат да се видят, например на спирката на кръстовището на ул. "Отец Паисий" и бул. "Добруджа" до Вила ди Полета.

Предстои съвсем скоро и въвеждането на гласово оповестяване в автобусите от градски транспорт на имената на спирките - преди слизане и следваща спирка. Разработени са и ще започнат да функционират сайт на Градски транспорт - Добрич и мобилно приложение. 

Кметът Йордан Йорданов уточни, че при някои нови спирки няма да има навеси, защото са междинни,така както е в много европейски градове. За съжаление добричани са свидетели, вандалското чупене на вече изградени и красиви навеси на спирки от градския транспорт не спира.

По думите на Катя Петкова, директор на "Градски транспорт" в Добрич, процесът на функциониране на новата схема се наблюдава ежедневно и 10-ина дни е много кратък срок за категорични изводи. "Когато правиш нещо толкова кардинално различно и касае много хора, въпрос на навици, въпрос на свикване, не можеш да си категоричен - прави ли си или не", отбеляза Петкова. Тя даде пример с град Бургас, първият в страната с изцяло нова транспортна схема, а адаптирането там е отнело около 3 месеца. От миналата година общинското предприятие е единственият оператор в Добрич и без нужното оборудване трудно се събира обобщена информация за потока от пътници, добави Катя Петкова. 

Тя подчерта още, че промяната е стрес за всички страни. Зам.-кметът Росица Йорданова добави, че намира като свой пропуск факта, че не са направени периодично срещи с гражданите. Реално инфо кампанията е започнала едва 4 дни преди да влезе в сила новата транспортна схема, което е е недостатъчно време за гражданите да бъдат добре осведомени. Дискомфорт създават транспортни връзки с прекачвания на три меса, добави още зам.-кметът. Това има и добрите си страни, защото пък на практика прави свързаността в града по-добра. 

Жулиета НИКОЛОВА