По обвинителен акт на Районната прокуратура в Стара Загора съдът в Казанлък наложи на 50-годишен мъж наказание от три години лишаване от свобода за шофиране след употреба на алкохол и неизпълнение на полицейско разпореждане. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура в Пловдив. 

Подсъдимият С.Д. е признат за виновен за това, че на 20 юни 2022 година в казанлъшкото село Копринка е управлявал лек автомобил с концентрация на алкохол в кръвта си от 1,37 на хиляда, установено с техническо средство. Той е признат за виновен и за това, че противозаконно е пречил на органи на властта да изпълнят задълженията си по осигуряване на обществения ред, като не се е подчинил на разпореждане да спре и е избягал с автомобила си. 

Районният съд в Казанлък е наложил на С.Д.. общо наказание от три години лишаване от свобода при първоначален строг режим на изтърпяване. Делото е преминало по реда на съкратеното съдебно следствие, а подсъдимият е признал изцяло вината си и изложените в обвинителния акт факти и обстоятелства, посочват от обвинението. 

С.Д. е осъждан. На 20 юни 2022 година той е посетил дома на своя позната в Копринка. Няколко дни по-рано той бил излязъл от затвора и решил да се срещне с нея. Между двамата възникнал конфликт. Поради тази причина С.Д. отворил багажника на автомобила и се опитал да набута вътре жената. Тя успяла да избяга и подала сигнал на спешен телефон.  Когато С.Д. разбрал, че ще пристигнат полицейски служители, се качил в автомобила си и започнал да обикаля улиците на селото. Служителите на МВР го забелязали и подали звуков и светлинен сигнал да спре, но той не се подчинил. Продължил да се движи с колата по четвъртокласен път извън селото, преминал с висока скорост по тревист терен, ударил се в циментов капак на шахта и спрял, разясняват от прокуратурата. Там е бил задържан от полицейски служители. 

Присъдата подлежи на протестиране и обжалване пред Окръжния съд в Стара Загора.

По данни на Апелативната прокуратура от началото на годината до 30 юни по производства на Районна прокуратура - Стара Загора 149 обвиняеми са осъдени за управление на автомобили след употреба на алкохол или наркотични вещества. През посочения период са наблюдавани 213 досъдебни производства за управление след употреба на алкохол и 111  - за управление след употреба на наркотични вещества. 

/ЛРМ/