Борис Бонев предлага 3 довеждащи до метрото автобусни линии - в Люлин, Студентски град, Витоша и Горна баня Общинският съветник от Спаси София Борис Бонев предлага да се въведат три автобусни линии, които да правят удобна връзка с метрото, съобщиха от пресцентъра на "Спаси София". 

"Време е да стартира довозващият до метрото транспорт, който обещават от години. Затова предлагам първите три довозващи линии да са в кварталите Люлин, Витоша, Студентски град и Горна баня. С тях гражданите ще имат бърза и удобна връзка с метрото, а с билетчето за безплатно прекачване, ползването им ще бъде и изгодно", мотивира се Борис Бонев.

Докладът вече е внесен в Столичния общински съвет, а вносителят се надява той да бъде разгледан в максимално къси срокове. Първата линия ще обслужва ж.к. Люлин, където отдалечеността до метрото е пречка за ползването му. "Сегашните наземни линии са нередовни и недостатъчни, а в района живеят над 100 000 души. Затова предлагаме първата довозваща автобусна линия в София да е именно в Люлин. Идеята е автобусите да минават на всеки 10 мин. в пиковите часове, с което значително ще се улесни използването на метрото, като линията ще свързва различните части на Люлин с метростанциите Западен парк и Сливница", обясни Кристиян Христов, транспортен експерт от Спаси София.

Втората довозваща линия се предвижда да свързва Студентски град и метростанция Витоша, обслужвайки и кварталите Витоша и ВЕЦ Симеоново.

Според Спаси София, тази зона е сред най-слабо обслужените с градски транспорт в града, въпреки нестихващото презастрояване и нарастващото население там. "Линията ще свързва няколко големи квартала с метростанция Витоша, големия мол и бизнес зоната в Хладилника. Тя значително ще съкрати времето за пътуване и най-накрая ще свърже с метрото на няколко квартала, които се намират до непосредствена близост до него, но до момента нямат никакъв достъп до него", казват от Спаси София.

Третата линия е предвидено да обслужва кв. Горна баня, който е отдалечен от

едноименната метростанция. Според Борис Бонев, линията е променена по искане на гражданите, така че да обслужва както вилната зона, така и необслужените от автобус 260 части на кв. Горна баня. За линията са предвидени малки автобусчета, които могат лесно да маневрират в тесните улици и хълмистия терен, заявиха от Спаси София.

"Г-жа Фандъкова обеща София да има довозващ транспорт още преди 4 години.

Управляващите са длъжни на гражданите и затова се надявам всички съветници

единодушно да подкрепят доклада ми за въвеждане на довозващ до метрото

транспорт. Имаме скъпо метро, което е неизползваемо поради липсата на достъп до него. Убеден съм, че предложените първи три линии ще бъдат удобни и използвани, тъй като са направени след допитвания до гражданите. Време е съветниците от ГЕРБ да изпълнят собствените си обещания и да покажат отговорно отношение към софиянци!", категоричен е лидерът на Спаси София, Борис Бонев.