Окръжна прокуратура – Варна внесе в съда обвинителен акт срещу 29-годишния Х.Д. за грабеж и опит за грабеж, извършени в условията на опасен рецидив и продължавано престъпление, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура. Мъжът ще отговаря за извършено от него престъпление по чл.199, ал.1, т. 4 във връзка с чл. 198, ал. 1, във връзка с чл. 26, ал. 1 от НК.

Грабежът е извършен на 30 септември 2022 година. Заедно със своя позната Х.Д. отишъл в дома на варненец под претекст да се снабди с наркотични вещества. Пристигайки в апартамента обвиняемият извадил голям нож, заплашил домакина, като дори му нанесъл няколко удара и го порязал. Поискал от него да му предаде парите и златото, които има. Когато разбрал, че това няма да се случи, Х.Д. решил сам да намери ценни вещи, които да вземе. Претърсил всички шкафове, като в една раница събирал ценни вещи на домакина.

Обвиняемият дори си позволил да употреби наркотични вещества и да принуди потърпевшия да му прави компания, докато изпие едно питие. След това напуснал апартамента и не бил издирен от пристигналите на мястото полицейски служители.

На 13 ноември 2022 година Х.Д. заедно със свой приятел се намирали в заведение край Варна. След полунощ двамата си извикали такси, за да ги откара до домовете им. Когато 28-годишният тогава обвиняем останал сам в таксиметровия автомобил, той решил да обере шофьора. Хванал го за врата и започнал да го души, като искал от него оборота му. Въпреки че било трудно, потърпевшият се съпротивлявал и успял да натисне клаксона на автомобила. Предупредил нападателя си, че това е знак за тревога и всеки момент се очаква пристигането на негови колеги. Тогава Х.Д. се отказал от намеренията си и избягал.

Малко по-късно бил задържан от органите на МВР и привлечен към наказателна отговорност за извършените от него престъпления. Младият мъж бил разпознат от всички пострадали.

Предстои делото да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд. Ако бъде признат за виновен Х.Д. може да получи наказание "лишаване от свобода“ за срок от пет до петнадесет години, като съдът може да постанови и конфискация до една втора от имуществото му.