Официалното откриване на новия пловдивски площад "Театрален" ще бъде на 27 март, научи Plovdiv24.bg от официалната страница на Драматичен театър Пловдив.

Датата не е избрана случайно. 27 март е Международният ден на театъра и обединява всички творци в сферата по света и у нас. 

Празникът ще започне още в 12 часа в двора на театъра, където ще се съберат  колеги от всички артистични институции в града и ще започнат своето шествие по главната улица на Пловдив.

Финалната точка ще бъде площадът между улиците "Лейди Странгфорд“, "Цариброд“ и "Ангел Букурещлиев“, където в 13:00 ч. ще наименуван, като Площад "Театрален“.

Целта е бъде обозначено пространството, където се е намирал Международен театър "Люксембург“ и където се е създала първата професионална театрална трупа в България.

Празникът ще продължи и вечерта със спектаклите "Едип и пророците“ и "Ръкомахане в Спокàн“, а в дните на 25-ти, 26-ти и 27-ми билетите закупени за тях от касата на театъра ще са на празнична цена от 15 лв.

От 21 часа ще бъде дългоочакваното откриване на ресторант “ТеатъРа" от 21.00 отново в двора на театъра, където ще можете да опитате авторски коктейли посветени на спектакли от репертоара на Драматичен театър-Пловдив.

Припомняме, че преди дни с пълно единодушие пловдивските общински съветници одобриха именуването на пространството.

Въпросът за именуването на площадното пространство е предизвикал полемика в комисията по култура на Общинския съвет, а след среща с ресорния заместник-кмет Пламен Панов е коментирано, че, ако се сложи конкретно име, ще се приеме като предпочитания към една или друга личност. 

В комисията по култура е постигнато споразумение в площадното пространство да се инсталират табели с имената на пловдивски актьори и режисьори, допринесли за развитието на пловдивския театър, по подобие на градинката на писателите зад Джумая джамия. 

Обмисля се среща с ръководството на Драматичния театър, за да се обсъди създаването на маршрут от музея на театъра до пл. "Театрален".