През месец април 2023 г., Дирекция "Инспекция по труда“ Смолян е извършила 70 проверки. Това съобщи за "Фокус“ инж. Емилия Даракчиева – директор на дирекцията. "Констатирани са 267 нарушения на нормативните актове на трудовото законодателство, от които 134 са по осигуряването на здравословните и безопасни условия на труд, 128 по трудовите правоотношения и 5 по трудовата миграция и трудова мобилност. За тяхното отстраняване са приложени 247 принудителни административни мерки. За отчетния период е установено едно неизпълнено предписание“, поясни инж. Даракчиева.

През изминалия месец са съставени 17 акта за установени административни нарушения на работодатели, издадени са 6 наказателни постановления, с обща сума на имуществените санкции в размер на 7 700 лв.

Инж. Даракчиева допълни, че на 28 април 2023 г. бе Световният ден за безопасност и здраве при работа и Международният ден на загиналите при трудови злополуки. На тази дата представители на Дирекция "Инспекция по труда“ Смолян, Териториално поделение на Национален осигурителен институт Смолян, Регионален координационен съвет на КНСБ гр. Смолян и длъжностни лица и синдикалисти от "Горубсо-Мадан“ АД гр. Мадан поставиха цветя на паметната плоча на загиналите при трудови злополуки в гр. Мадан.

Нели ГЕРГЬОВСКА